sportmenedzsment

Minden, amit tudnod kell a sportmenedzserekről

Kik azok a sportmenedzserek? Milyen feladataik lehetnek és miért hasznos az, amit csinálnak? Legtöbbször ezeket a kérdéseket teszik fel nekem, amikor elmondom, hogy milyen végezettséggel rendelkezek. Most ezekre a kérdésekre adnék rövid, lényegre törő választ.

Véleményem szerint a sportmenedzsment egy méltatlanul elhanyagolt szakterület ma Magyarországon. Ha belegondolsz, minden folyamat csak akkor működhet megfelelően, ha az jól meg van tervezve és szervezve. Egy vállalkozás sem képes sikeres maradni, ha a vezetője csupán a pillanatnyi megérzéseire hagyatkozna egy-egy döntés meghozatala előtt. Éppen ezért hiba lenne azt feltételezned, hogy egy sportegyesületnél nincs szükség kutatásokat-felméréseket végezni és adatokra támaszkodva átgondolni a lehetséges végkimeneteleket mielőtt lépnél egyet.

Kik azok a sportmenedzserek?

A sportmenedzser legfontosabb feladata, hogy megfelelően reagáljon az egyesület külső környezetében bekövetkező (jogi, politikai, gazdasági, stb.) változásokra, valamint, hogy megteremtse azokat a – tárgyi és anyagi – feltételeket, melyek támogatják a szervezet céljainak elérését.

Miért hasznos a munkájuk?

Vegyünk egy példát. Eltörtek és elkoptak azok a bóják, amiket edzőként az edzéseken használsz. Gondoskodnod kell a pótlásukról, mivel a munka nem állhat meg. Mit teszel ilyenkor? Naná, hogy még két hétig időd sem lesz arra, hogy vegyél újat, szóval kényszerből használsz bója helyettesítőként botokat, cipőket, vagy ki tudja még milyen oda nem illő eszközt. Ha egyből veszel, akkor pedig gyors megoldásként bemész az első boltba, amit ismersz, és valószínűleg megveszed a legdrágább cuccot. (Mivel a legismertebb márkák általában drágábbak is.)

De mi lenne akkor, ha lenne egy személy az egyesületednél, akinek szólsz, ő pedig az általad megadott kritériumok alapján, az általad megjelölt határidőre, az egyesület anyagi helyzetét is figyelembe véve, felkutat 3-4 vagy akár több opciót is? Eléd teszi a kigyűjtött adatokat, te ráböksz, hogy melyiket szeretnéd, ő pedig órákon-napokon belül rendelkezésedre is bocsátja.

Említhetnénk még az események és mérkőzések lebonyolításával kapcsolatos ügyintézést, az utazások szervezését, a klub népszerűsítését, a kapcsolati hálótok bővítését, valamint az adminisztrációs feladatok elvégzését is. Sokkal eredményesebb munka folyhat az egyesületednél, ha van egy menedzsered és mindenkinek csak a saját feladatkörére kell összpontosítania.

calendar-app-business-time-management-workspace-picjumbo-com
A sport is megköveteli a szakszerű szervezést

Milyen pozícióban dolgozhatnak?

A hazai sportegyesületeknél a technikai vezető beosztás a legnépszerűbb. Ebben a szerepkörben adminisztrációs feladatok mellett néhány szervezési feladat jellemző. Ezen felül beszélhetnénk még klubvezetői, létesítmény üzemeltetési munkakörökről, bár ezek inkább a nagyobb klubok körében terjedt el. A labdarúgó szervezetek mellett van lehetőség még sportirodáknál dolgozni, azonban ezeknek a száma elenyésző.

Ki az ideális jelölt?

Mindenképpen kötődnie kell a sporthoz. Nehéz hitelesnek tartani valaki olyat, aki  még életében nem sportolt. Legyen szorgalmas és kreatív, hogy  mindig a legjobb megoldási lehetőségekkel álljon elő egy-egy döntés meghozatala előtt. Végül pedig szükséges lesz egy végzettség is, ami köthető az adott szakterülethez.

Fontos tehát, hogy ne úgy fogd fel a sportmenedzser szerepét, mint egy felesleges plusz kiadás! Ő csak a te munkádat könnyíti meg és nem mellesleg hatalmas lépést tehettek a siker felé, ha vetélytársaiddal ellentétben alkalmazol valakit, aki azt is vizsgálja, hogy hogyan fejlődhettek, léphettek egyről a kettőre.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! Kövesd a Facebook oldalamat, hogy ne maradj le a legújabb érdekességekről sem!

Ha pedig szeretnéd megtudni, hogy milyen további lehetőségeid vannak a labdarúgás területén, akkor írj a kabalafociklub@gmail.com e-mail címre, én pedig segítek, hogy a legtöbbet érhesd el!