fociedzőknek

6 fontos szabály, amit egy futballedzőnek be kell tartania

Futballedzőnek lenni nem kis felelősség.  Tőled is függ az, hogy egy kisgyerek eléri-e az álmait és lesz-e valakiből profi labdarúgó. Éppen ezért nem szabad félvállról venned azt, amit csinálsz. Összeszedtem neked a 6 legfontosabb szabályt, amit mindenképpen be kell tartanod, ha sikeres edző szeretnél lenni.

1. Ismerd meg a játékosaid!

Minden kapcsolat az ismerkedéssel kezdődik. Ahhoz, hogy a legjobbat hozd ki a játékosaidból, muszáj, hogy már a kapcsolatotok elejétől beszélgess velük. Ha megtudod, hogy mit szeretnek vagy mi az, ami negatívan hat rájuk, akkor hatalmas segítséget adsz magadnak a képzésükhöz és a fejlesztésükhöz. Ehhez ajánlom az egyik korábbi cikkemet, ahol leírom, hogy hogyan tudsz közösséget építeni a csapatodnál.

2. Senkivel se kivételezz!

Hiába van néhány kiemelkedő játékosod, nem szabad őket a többiek elé helyezned. Ez talán az egyik leggyakoribb hiba, amit a kollégáimnál látok. Tudom, hogy mindnyájunkban megvan a versenyszellem és a győzni akarás, de gyerekek esetében nem azt fogják nézni, hogy hányadik lettél a Bozsik Program hétvégi fordulójában és ettől a gyerekek sem fogják megtanulni a játék egyes elemeit. Felnőtt csapatoknál pedig komoly belső viszályhoz is vezethet egy-egy ilyen kivételezés. Ha külön figyelmet szeretnél fordítani a tehetségesebb játékosok fejlesztésére, akkor ajánld fel nekik a külön, pluszedzések lehetőségét. Hidd el, megéri!

3. Mindig készíts edzésvázlatot!

Az edzésre való felkészülés már otthon megkezdődik. Javaslom, hogy legyen az íróasztalodon 20-30 db – vagy akár több – kinyomtatott sablon, amit ceruzával vagy tollal kitölthetsz és megrajzolhatsz. Az edzőképző tanfolyamokon megtanulod, hogy mit és hogyan kell ábrázolnia a vázlatodnak, valamint jelmagyarázatot is kapsz mellé. Vannak online tervező programok is, amit fel tudsz használni a tervezéshez. Ilyen például az MLSZ által publikált s2s nevű online szervezési és edzésvezetési rendszer. (https://hu-futball.s2s.net/home/). Az edzésvázlatok összeállításának folyamatával majd egy későbbi cikkben fogunk foglalkozni.

4. Haladj lépésekben!

Sose összetett feladatokkal kezdj! Bontsd részekre a bonyolult feladatokat, majd – miután begyakoroltátok minden elemét – rakd össze egységes egésszé. Lehet, hogy lesznek olyan gyakorlatok, amiket csak hetek-hónapok elteltével tudtok tökéletesen végrehajtani, ezért muszáj türelmesnek lenned. Minden edzés végén írd le a tapasztalataidat egy cetlire, majd a következő edzés tervezetét annak megfelelően finomítsd.

5. Fogalmazz egyszerűen!

Ne bonyolítsd túl a mondanivalódat. Nem kell 15-20 perces beszédeket tartanod, mert mire a végére érsz, addigra nagy ásítások közepette elfelejtik az elejét is. A célközönségednek megfelelően magyarázd el a gyakorlatot röviden, 2-3 percben. Edzés közben pedig nyugodtan mondj el egy-két rövidebb, vicces sztorit is, így talán lazább légkört is teremthetsz.

6. Dicsérj és bíztass!

Sokat hallani az edzőket kiabálni. Javaslom viszont, hogy ne csak akkor ereszd ki a hangod, amikor éppen leszúrsz valakit. Nyugodtan kiabáld be a pályát, amikor dicsérni kell egy játékost. Hidd el, komoly motiváció ez mindenki számára!

Ez a 6 legfontosabb szabály, amit kötelezően be kell tartanod a siker érdekében.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! Kövesd a Facebook oldalamat, hogy ne maradj le a legújabb érdekességekről sem!

Ha pedig szeretnéd megtudni, hogy milyen további lehetőségeid vannak a labdarúgás területén, akkor írj a kabalafociklub@gmail.com e-mail címre, én pedig segítek, hogy a legtöbbet érhesd el!