fociedzőknek

A labdarúgás oktatása – kicsiktől a nagyokig (+5 ajándék tipp az edzésekhez)

Ebben a cikkben azt írom le, hogy mire kell figyelned az egyes fejlődési szakaszokban, amikor gyerekeknek oktatsz futballt. A szöveg tartalmaz 5 ajándék tippet is, amit az edzésekhez tudsz felhasználni.

Kisgyermekkor (1-3 év)

Az általam vett legkisebb korosztály a 2-3 éves gyerekek csoportja. Ők azok, akik vagy oviba való beszoktatás előtt állnak, vagy éppen hogy elkezdtek járni az oviba. Számukra a legnagyobb kihívás ebben a korban, hogy először kerülnek be egy nagyobb, zárt közösségbe, ahol mindennap “egyedül” – anya és apa nélkül – kell maradniuk hosszabb ideig. Ekkor határoz úgy sok szülő, hogy keres gyermekének valamilyen mozgáslehetőséget, sportot is. Azonban nagyon meglepődtem, amikor néhány szülő, – pár óra elteltével – azzal a kérdéssel fordult hozzám, hogy szerintem a most 3 éves gyermekéből lesz-e valaha profi labdarúgó. Itt szeretném felhívni a figyelmedet, hogy bármennyire is rámenősek a szülők, ne akarj focit oktatni és eladni ennyi idős gyerekeknek, mert hatalmas csalódás lesz a vége. Ezeknek a kisembereknek az a dolguk, hogy felfedezzék a világot és játszanak éjjel-nappal. Sajnos sok szülő hajlamos ezt elfelejteni és pár év elteltével már várják a sikereket.
Ezzel szemben én azt mondom neked, hogy ebben az időszakban az egyesületek feladata nem több annál, mint hogy megalapozzák a gyerekek pozitív viszonyát a mozgással. Zenés-játékos mozgásfejlesztő foglalkozásokon ez nagyon egyszerűen elérhető.

Ajándék1: https://www.youtube.com/channel/UCh-plXXdM0j7JJXMoGnk2Pw

Óvodáskor (3-6/7 év)

Ehhez a csoporthoz tartoznak azok a gyerekek, akik az ovis éveket lassan maguk mögött hagyva, már inkább az iskola megkezdése felé kacsintgatnak. Ekkorra már – normál esetben – egyre jobban megtanulnak szabályok szerint, közösségben élni, így belekóstolhatnak a fociba is. Fontos azonban megjegyeznem, hogy az edzések szerepe csak is a játék megszerettetése. A motoros képességek fejlesztésének megkezdése, megalapozhatja a gyerekek sikerélményeit a későbbi sporttevékenységeikben.

Ajándék2: https://www.youtube.com/channel/UCcCf8SIYS7FlQ03JnmUHVJQ

Kisiskoláskor (6/7-10 év)

Az iskola első pár évében indul a labdarúgás tanulásának igazi folyamata. Főleg az egyéni – labdás és labda nélküli – képességek fejlesztése, valamint a páros gyakorlatok kerülnek előtérbe. Magyarországon az u7-es korosztálynál 3v3-at (kapus nélkül), u9-ben pedig 4v4-et (+1-1 kapus) játszanak a hivatalos szabályzat szerint. Az edzések fő elemei közé tartoznak az 1v1 (támadás-védekezés), a 2v1 (támadás-védekezés), a 2v2 (támadás-védekezés) és a kapura lövések is. Ebben az időszakban hatalmas türelemre van szükség mind az edzők, mind a szülők részéről is, ugyanis könnyen kedvét szegheti egy kisgyereknek, ha túl nagy elvárásokkal találja szemben magát. Próbálkozz, de ne sietess semmit! Vannak, akik korábban, mások pedig később érnek meg az egyes gyakorlatok végrehajtására.

Ajándék3: https://www.youtube.com/channel/UCtalvhUqQbkuZuGSDlVH8Ag

Serdülőkor – (10-18 év)

Továbbra is nagy hangsúlyt kap az egyéni – labdás és labda nélküli – fejlesztés, valamint a páros gyakorlatok alkalmazása, de megjelenik a 3-4, vagy – a későbbiekben – több játékos együttműködését igénylő feladatok is. A gyerekek testhossz növekedésének és súlygyarapodásának üteme fokozódik (külön figyelmet kell szentelni a koordinációs fejlesztésre is a végtagok hosszának hirtelen megnövekedése miatt), mozgásuk pedig felgyorsul. Az u14-es korosztály már nagypályán játssza mérkőzéseit, így a taktikai elemek tanulás is előtérbe kerül. Ennél az időszaknál szem előtt kell tartanod a gyerekek iskolai elfoglaltságait is, ugyanis a jövőjüket tekintve, a tanulás a legfontosabb.

Ajándék4: https://www.youtube.com/channel/UC5wlBUZsx1r2IsO9-rvON6Q

Ifjúkor (18-25 év)

Az ifjúkor a felnőtt futball kapuja. A korábban említett egyéni, páros és csoportos gyakorlatok vegyítése és a taktikai elemek tanulása zajlik az edzéseken. Bár már a serdülőkorban megjelennek a felmérések és adatok rögzítése, ami a fejlesztés szempontjából nélkülözhetetlen, ám ifjúkorban kifejezetten ezekre épül a képzés. A legfőbb motívum a teljesítmény fokozása.

Ajándék5: https://www.facebook.com/kabalafociklub/

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! Kövesd a Facebook oldalamat, hogy ne maradj le a legújabb érdekességekről sem!

Ha pedig szeretnéd megtudni, hogy milyen további lehetőségeid vannak a labdarúgás területén, akkor írj a kabalafociklub@gmail.com e-mail címre, én pedig segítek, hogy a legtöbbet érhesd el!