sportmarketing

Labdarúgó egyesületek népszerűsítése

Hogyan lehet népszerűsíteni egy labdarúgó egyesületet? A helyzet az, hogy ebből a szempontból nem sok elképzelést lehet látni ma Magyarországon. Azok a népszerű szervezetek, amelyek komolyabb múlttal rendelkeznek. Ideje lenne azonban a múltat történelemként kezelni és egy modernebb szemléletre váltani. Úgy gondolom, ez lehetne az új és kisebb egyesületek felemelkedésének egyik nagy lehetősége. Ebben a cikkben azt írom le, hogyan tudod népszerűsíteni a saját klubodat.

2016 augusztusában kerültem a pécsi Megyeri Grund Sportegyesülethez, ahol egy újonnan induló szervezetként próbáltunk ”eladni” egy, a környezetünkben még nem túl népszerű sportágat, a futsalt. Nem ígérkezett könnyű feladatnak.

Hatalmas szerencsénk volt! A Magyar Labdarúgó Válogatott nyári EB szereplésének és Dárdai Pál nyilatkozatainak – melyekben a futsal sportágat méltatja – köszönhetően sikerült beindítani az egyesületet. Nem volt más feladatom, mint hogy erre a kettő tényezőre ráfeküdve, a marketing eszközeivel hassak a sportpiacra. De ez csak az első lépés volt. A sikeres kezdet után nagy hangsúlyt fektettünk a további PR tevékenységeinkre is, így fél év alatt 40%-kal nőtt közösségi oldalunk követőinek száma, és megnégyszereződött a bejegyzéseinkhez fűződő interakciók (lájk, hozzászólás, megosztás) aránya is. Bónuszként pedig növekedett a játékosaink száma, részt vehettünk az első futsal tornánkon, valamint a hírünk is elterjedt a könyék csapatainál.

A kizárólag hagyományokra való építkezés sajnos még mindig működik az elkényelmesedett nevesebb kluboknál, azonban az én példám is mutatja, hogy a modernebb felfogásnak is van létjogosultsága.

Nézzük meg, milyen PR tevékenységeket jelent ez a modernebb felfogás a te egyesületed esetében!

Készíts weblapot!

Ma már személyes találkozó nélkül is tudsz jó benyomást kelteni az emberekben. Készítsd el az egyesületed honlapját, ahol mesélhetsz a szervezetről és megoszthatsz lényeges információkat is róla. WordPress.com-on például rendkívül egyszerűen, ingyen megvalósíthatod az egészet.  Ha te is szeretnél könnyen kialakítani egy weboldalt – ami segít ismertebbé válni – de nem tudod, hogyan csináld, akkor írj a kabalafociklub@gmail.com e-mail címre, én pedig segítek összerakni ezt az online felületet.

Jelenj meg a közösségi oldalakon! (pl.:Facebook)

Kommunikáció szempontjából a legfontosabb felületed lesz ez. Bármilyen PR tevékenységet is végzel, a közösségi oldalad tökéletes arra, hogy innen elérd és irányítsd az összegyűjtött közösségedet. Szervezhetsz eseményeket, közzétehetsz eredményeket, képeket a csapataidról és kreatív kampányokat is kommunikálhatsz.  Ha szeretnél konkrét példákat speciálisan a saját egyesületedre vonatkozóan, írj a kabalafociklub@gmail.com e-mail címre, én pedig segítek összeállítani egy kommunikációs tervezetet. Garantálom, hogy növekedni fog a népszerűséged!

web-page-2084779_1920
A közösségi médiában történő megjelenés kötelező!

Szervezz eseményeket!

Olyan programokat képzelj itt el, ahol fizikailag is érintkezel a közösségeddel. Bemutatkozhatsz személyesen, beszélhetsz a szolgáltatásaidról, terveidről és azok megvalósítási lehetőségeiről is. Itt aztán ellenállhatatlanná teheted az ajánlatodat. Hogy miért vagyok ebben olyan biztos? Nem véletlenül írtam ezt a harmadik pontba. Ha a weboldalad és a közösségi oldalad kommunikációja megfelelő, akkor a rendezvényeidre azok az emberek fognak eljönni, akik valóban érdeklődnek a klubod iránt. Tehát van már egy pozitív képük – igaz, elvárásaik is – a szervezeteddel kapcsolatban. Ha személyesen is elégedettséget váltasz ki, nagyon nagy arányban fogsz sikerrel járni. Amennyiben szeretnéd tudni, hogy milyen programokkal, eseményekkel tudod sikerre vinni az egyesületedet, írj a kabalafociklub@gmail.com e-mail címre, én pedig segítek összeállítani, külön kérésre pedig megvalósítani is ezeket az eseményeket.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! Kövesd a Facebook oldalamat, hogy ne maradj le a legújabb érdekességekről sem!

Ha pedig szeretnéd megtudni, hogy milyen további lehetőségeid vannak a labdarúgás területén, akkor írj a kabalafociklub@gmail.com e-mail címre, én pedig segítek, hogy a legtöbbet érhesd el!