Kis egyesületek nagy lehetősége

Mitől lesz egy kisebb labdarúgó egyesület legalább olyan értékes, mint a nevesebb hazai klubok? Hogyan lehetsz (akár kezdő) fiatal edzőként vagy sportmenedzserként is sikeres a fociban?

Üdvözöllek új kolléga!

A nevem Androkity Balázs, a Kabala pedig az én virtuális fociklubom. Diplomás sportszervezőként és futballedzőként mindig is arra vágytam, hogy a munkám során a sporttal – azon belül is a focival – foglalkozhassak majd.
Azonban hamar rá kellett jönnöm, hogy az iskolapadból kikerülve nem is olyan egyszerű ezt összehozni. Hazánkban – némely nagyobb labdarúgó klubot kivéve – még nem igazán ismerték el a menedzsment és a marketing fontosságát az egyes sportegyesületek, edzőként pedig nehéz az előrelépés. Ezzel a helyzettel lehet vitatkozni, de célszerűbb lenne elfogadni és a saját kezünkbe venni a sorsunkat, az adott lehetőségekből pedig kihozni a maximumot.

Mire gondolok itt pontosan? Véleményem szerint – kezdő fiatal edzőként és sportmenedzserként – a kisebb foci egyesületeknél sem törvényszerű, hogy csupán a túlélésért kelljen küzdenünk.

Magyarországon soha nem látott pénzösszegeket invesztálnak a labdarúgás fejlesztésébe. Ilyen anyagi háttér mellett némi tervezéssel, kreativitással és türelemmel kitűnhetünk a sportmenedzserek tömegéből, valamint rengeteg ponton javíthatjuk a kisebb egyesületek helyzetét is. Itt jönnek képbe a korábban említett tudományágak, a sportmenedzsment és  a sportmarketing.
Futballedzőként sem kell megelégedni a legalacsonyabb szintű edzői képesítésekkel, kaparva a magasabb licencért. Noha nem árt tényleg próbálkozni, hogy bekerüljünk a korlátozott számú és létszámú tanfolyamokra, de ne felejtsük el, hogy rengeteg nyugati ország képzése tart magasabb szinten a hazainál. Érdemes a világhálót kihasználva, regisztrálni egy-egy külföldi oldalra és ott tanulni. Elsőre talán nem hinnéd, de hosszabb távon ez a módszer nem is drágább annál, mintha itthon ide-oda utaznál a különböző képzésekre. Nem mellesleg nyelveket tanulhatsz és egy külföldi kapcsolati hálót is könnyen kiépíthetsz.

Nem vagy még NB1-es vagy NB2-es szakember? Ettől nem kell a kardodba dőlni, hiszen egy kisebb, sőt még annál kisebb klubnál is tudsz minőségi és hasznos munkát végezni.
Egy valamit már most jegyezz meg! Nélküled, nélkülünk a nagyobb klubok és az ott dolgozók sem lehetnek sikeresek. Te vagy az alap, ők meg a jéghegy csúcsa!

Nem is olyan szörnyű így a helyzet, igaz? És van még egy jó hírem. Mindegy, hogy tanulod-e még a sportmenedzseri és edzői szakmát vagy már dolgozol a labdarúgásban, a Kabala fociklub végig a Te mankód, kabalád és virtuális klubod lesz. Ez egy olyan közösség, ahol tanulhatsz, elmondhatod majd a véleményedet, segítheted a többiek munkáját és ők is – köztük  én is – segíthetnek majd téged. Ahol sportmenedzserként megtanulhatod vezetni, támogatni, valamint népszerűsíteni az egyesületedet, edzőként pedig jó trénerré válhatsz és ténylegesen fejlesztheted majd a játékosaidat.

cropped-kabala-logo.jpg
Az én klubom lesz a te “kabalád”

Célom az, hogy ami az én virtuális klubomnál megjelenik, az előbb-utóbb Nálad, a valóságban is megjelenhessen! Így fogsz igazán profitálni az egészből.

Hogy mindez működhessen, először kedveld a Kabala Facebook oldalt és állítsd be a követését is. Így garantáltan nem maradsz majd le a legújabb hírekről és érdekességekről sem. Ha ezzel megvagy, akkor pedig gyere be az Irodába és olvasd el a cikkeimet!

Ha pedig szeretnéd megtudni, hogy milyen további lehetőségeid vannak a labdarúgás területén a saját karriered vagy az egyesületed jövőjét illetően, akkor használd ki a Kabala Tanácsadói Szolgáltatást, melynek keretein belül INGYEN kérhetsz tanácsokat. Ehhez nincs más dolgod, csak írni egy levelet a kabalafociklub@gmail.com e-mail címre, melyben megírod a kérdéseidet és azokat a problémákat, amelyek megoldásában segítségre van szükséged. Én segítek, hogy a legtöbbet érhesd el!

Tarts velem és válj Te is egy fiatal futballszakemberré, miközben fejleszted a saját egyesületedet!


igazolvanykep
Androkity Balázs
sportszervező, futballedző
és a Kabala fociklub alapítója